Spenen kan wanneer het dier 2 kg geschikt krachtvoer consumeert.
Verstrekken van ruwvoer en krachtvoer en/of toegang tot de weide zal zorgen voor een gemiddelde dagelijkse groei van 700 tot 1.000 g/dag in de groeifase rekening houdende met de door de melkveehouder bepaalde gewenste leeftijd bij afkalven. Er bestaan veel aanbevelingen om deze groei te bereiken.
Is afkalven na 21 maanden mogelijk?
INRA volgde drie jaar lang 217 vaarzen op. Onderzoek toonde aan dat afkalven op 21 maanden mogelijk is bij het Prim’Holstein-ras. Drie voedingsniveaus (controle, verrijkt rantsoen van 0 tot 6 maanden, verrijkt rantsoen van 0 tot 12 maanden) werden getest. Nadien werden de groepen volgens leeftijd bij eerste inseminatie bestudeerd (12,5 maanden / 14,0 maanden / 15,5 maanden).
Een rantsoen verrijkt met 1,0 UFL / kg DS en 103 g PDIE / kg DS maakt het mogelijk om de groei van vaarzen in de fase van 6 tot 12 maanden te bevorderen (groene curves in de figuur). Er werd echter bij het afkalven geen verschil in levend gewicht gevonden bij verschillende rantsoenen. Vaarzen die een rijker rantsoen kregen, werden gemiddeld eerder geïnsemineerd van zodra het streefgewicht voor de eerste inseminatie werd bereikt. Het is die groep met de jongste afkalfleeftijd op 21,9 maanden die de laagste melkproductie bij de eerste lactatie heeft, de gehaltes vet en eiwit zijn gelijkaardig. Dit is te verklaren door de groeibehoeften die voor deze dieren hoog blijven.
Een hoge dagelijkse groeiwinst gedurende de fase 6 tot 12 maanden (roze curve in de figuur) maakte het mogelijk om een groep vaarzen vroeg ,gemiddeld op 12,5 maanden, te insemineren. Deze dieren hadden vervolgens een lactatieniveau dat vergelijkbaar was met de andere groepen, behalve voor rauwe melk (-400 kg op de lactatie)