Soja vervangen in het melkveerantsoen - alternatief 2

Door het hoge eiwitgehalte blijft sojaschroot een interessante aanvulling in het rantsoen. Maar soja wordt niet lokaal geproduceerd en heeft volatiele prijzen. De melkvee-experts van PROTECOW vonden vijf oplossingen die sojaschroot kunnen vervangen. De alternatieven hebben betrekking op het beschikbare ruwvoeder of op het type krachtvoeder. De komende weken stellen we de oplossingen voor via animatievideo's en technische fiches. Tussenteelten met Italiaans raaigras zaaien om het aandeel gras in het teeltplan te verhogen is een tweede alternatief.

Tussenteelt met Italiaans raaigras
 
Het oogsten van tussenteelten met Italiaans raaigras (IRG) biedt twee voordelen:
  • De voorraad ruwvoeders stijgt want je verhoogt het aandeel gras in het teeltplan.
  • Het krachtvoederverbruik daalt want deze tussenteelt is rijk aan eiwitten.

Het is wel belangrijk om op het juiste moment te oogsten. Als je IRG twee keer maait, wordt de eerste snede in de herfst vaak aan het jongvee gegeven, door zijn lagere voederwaarde.  De tweede snede in de lente wordt ingekuild voor het melkvee.

Dit alternatief is getest op een melkveebedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïs. Een basisrantsoen dat dus relatief weinig gras bevat. Het aandeel ruwvoeder op basis van de tussenteelten in het jongvee- en melkveerantsoen leidde tot een verbetering van de technische en economische resultaten. De PROTECOW melkvee-experts stelden bij deze simulatie vast dat de voederkost daalt, de melkproductie behouden wordt en de netto-marge stijgt met 4%.
 
 
Video1.PNG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
> Bekijk de video op het YouTube-kanaal van PROTECOW.
 
> Bekijk de technische fiche (N°2) op www.interreg-protecow.eu/documenten-documents.

Voor elk type melkveebedrijf een oplossing
PROTECOW vergelijkt de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders. In die regio’s is er een grote diversiteit aan melkveebedrijven. Om elk bedrijf in het grensgebied aan te spreken, zijn de simulaties gebaseerd op drie bedrijfstypes via praktijktesten en berekeningen. Hierbij een overzicht van andere oplossingen. Ontdek welke het best bij jouw bedrijf past.
 
Type melkveebedrijfOplossing
Bedrijf met weinig oppervlakte voor ruwvoerteelten en een hoge krachtvoederkost als gevolg.

N°1: koolzaadschroot gebruiken in plaats van sojaschroot

  • Bekijk de video van deze oplossing.
  • Lees het artikel met info over deze oplossing.
Bedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil. N°2: tussenteelten met Italiaans raaigras zaaien om het aandeel gras in het teeltplan te verhogen  
 
 
> Volgende week brengen we een oplossing voor een melkveebedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil.
 
Banner_videos_PROTECOW_email_NL_750px.jpg


Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be
Leen Vandaele (ILVO) Maryline Lamérand (ILVO)

Publicatiedatum / Date de publication 20/04/2020
TOP