Graslandbeheer: Vlaamse en Franse gewoontes vergelijken

PlattelandsTv ging op bezoek bij Paul en Henri Beuselinck, melkveehouders en leden van onze grensoverschrijdende club van PROTECOW. Via PROTECOW willen we de voederefficiëntie verbeteren door Vlaamse, Waalse en Franse rantsoenen te vergelijken. Op die manier kunnen we het rendement en de kwaliteit van de melk optimaliseren. We zien onder andere een verschil bij het graslandbeheer. De Vlaamse melkveehouders van de club gaan hier heel bewust mee om. Een aanpak die loont en waar de Fransen van willen leren.

> Bekijk de reportage vanaf zondag 4 augustus op PlattelandsTv. Ook in de week van 18 augustus wordt de reportage over granslandbeheer uitgezonden.

Smakelijk voer voor de koe  

Hecht belang aan een gezonde en evenwichtige voeding voor meer rendement. Enkele tips van adviseur melkveehouderij Eddy Decaesteker bij Inagro:  

  • Zorg dat de koe elke dag hetzelfde eet voor een stabiele productie.
  • Zorg voor dezelfde samenstelling en meng het voer goed zodat de koe niets kan uitselecteren.
  • Zorg dat elk ingrediënt ‘smakelijk’ is, breng je rantsoen dus in balans.
  • Zorg voor ruwvoeders van goede kwaliteit. Zo heb je minder krachtvoeder nodig en verlaag je de kostprijs van het rantsoen. Het zorgt er ook voor dat de koe gezond blijft en melk produceert met hoge eiwit- en vetgehaltes.

koe_eten_dag.JPG

Foto: Dit eet een koe per dag: maïs, maïsmeel, kuilgras, bierdraf, pulp en sojaschroot. De samenstelling ervan wordt regelmatig herberekend.

Fransen herintroduceren gras en voordroogkuil  

In Frankrijk hebben de meeste melkveehouders kuilmaïs in hun rantsoenen. Toen adviseur en voederspecialist Benoît Verriele van ACE zag dat vetgehaltes van Vlaamse melk veel hoger lag, stelde hij hun manier van werken in vraag. De herintroductie van gras en voordroogkuil - naar het voorbeeld van de Vlaamse rantsoenen - heeft veel voordelen:  

  • De vetgehaltes stijgen. Gras bevat namelijk twee elementen die zorgen voor een hoog vetgehalte: suiker en vezels.
  • Het gebruik van energierijk en evenwichtig krachtvoer blijft beperkt.
  • Er is minder eiwitcorrector nodig.
  • De nodige hoeveelheid sojaschroot vermindert met meer dan 1kg per koe per dag!

 

Maai op het juiste tijdstip  

Een goede smakelijke kuil bevat 40 tot 45 % droge stof. Voor een goede verhouding tussen stengels en bladeren maai je best in het twee-knopen-stadium. Dan heeft het gras een goede voederwaarde en voldoende vezelgehalte.  

gras_knoop.JPG


Foto: In de rode cirkel zie je de eerste knoop op een grasstengel.


Houd je kuil vers

De manier van uitkuilen heeft een impact op de kwaliteit van je ruwvoeder. Op het bedrijf van Paul en Henri Beuselinck gebeurt dit met een kuilhapper. Hiermee kan je de kuil mooi afsnijden en houd je het resterend voer in de silo vers. Een techniek waar de Fransen verwonderend naar keken.

Vragen? Contacteer Eddy Decaesteker via eddy.decaesteker@inagro.be of 051 27 33 86.




Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be

Publicatiedatum / Date de publication 29/07/2019
TOP