Getuigenis: draag zorg voor de silo

"Wij lieten ons inspireren door de getuigenis van Elke en Dries D’Halluin, Belgische melkveehouders uit Langemark, die deel uitmaken van de grensoverschrijdende club PROTECOW. Het lezen en herlezen van dit artikel stelde ons in staat om ons bewust te worden van het fundament van de bedrijfsvoering: de kwaliteit van het ruwvoer". Een getuigenis van Olivier en François  Dequeker van de GAEC ‘de la queue de vache’, door Thomas Bains adviseur bij Avenir Conseil Élevage.

Wij nemen ieder jaar deel aan de bijeenkomsten "Les Hivernales", georganiseerd door ACE. We hebben van bij bedrijfsbezoek iets geleerd. Van de adviseurs kregen we de verbeterpunten uit de grensoverschrijdende club PROTECOW mee. Eddy Decaesteker van Inagro gaf uitleg over de grasoogst. En aan het einde van de dag kregen we een artikel waarin Elke en Dries D’Hallewin getuigden.


Valorisatie van onze voedergewassen
We dachten na over de valorisatie van onze voedergewassen en na het lezen van dit artikel waren we ervan overtuigd dat we onze voederpraktijk moesten herzien. We concentreerden ons op de rijpheid van de maïs en de integratie van gras in het rantsoen.
 
Dequeker_témoignage.jpg
Maïs

Deze keer werden de maïsvelden geoogst na een voorafgaande droge stof analyse (als referentie). Nadien deden we de ronde van de percelen voor een bevestiging en we legden drie oogstdata vast. Resultaat, "de rijpe maïskorrel knallen in de emmer", zegt Olivier.

Gras
Bij het graslandbeheer zijn we overgestapt van twee naar vier maaibeurten in de twee knopen fase van het gras. Een graskuil maken is drie dagen werk: een dag voor de voorbereiding, een dag inkuilen en een dag om het dekzeil aan te brengen. De graskwaliteit is onze prioriteit.

We kopieerden ook andere tips van Elke en Dries D’Hallewin om de opname van het ruwvoer te optimaliseren: we duwen het voer meermaals per dag terug tot bij het voerhek en schenken aandacht aan de hygiëne in de voedergang.

Wij zijn overtuigd
We hebben meer werk, maar de resultaten hebben ons overtuigd. We hebben bijna geen stofwisselingsproblemen meer en de gehaltes in de melk zijn sterk gestegen. Zo komen we tot een piek van 4,6 % vet en 3,6 % eiwit bij een melkproductie van 30 liter!  

Eenvoudige handelingen en gezond verstand.... bedankt Dries en Elke voor het delen van jullie praktijken.
Voor meer info / Plus d’infos
Thomas Banquart (ACE)
Olivier et François Dequeker

Publicatiedatum / Date de publication 11/03/2019
TOP