Bespaar tijd! Plaats een timer op de krachtvoedervijzel die de mengvoederwagen vult.

Bij de samenstelling van een ruwvoederrantsoen met een mengvoederwagen voeg je altijd een deel krachtvoeder toe. Zo is een eiwitcorrector noodzakelijk om het rantsoen in evenwicht te brengen. Dit is een duurder product en daarom is het belangrijk om goed te doseren. Johan Boussemaere is biologische melkveehouder en lid van de grensoverschrijdende PROTECOW-club. Hij heeft al jaren ervaring met timers op de vijzels onderaan zijn krachtvoedersilo’s. Het bespaart hem tijd en geld! Hoe? Je leest het in dit artikel.

Johan kan de hoeveelheid krachtvoeder zeer nauwkeurig doseren zonder daarbij veel tijd te verliezen. Hij plaatst timers op de vijzels onderaan de silo’s die het krachtvoer automatisch in de mengvoederwagen brengen. De vijzels bedient hij vanop afstand. Hij kan dus op de tractor blijven zitten en wint zo tijd.

Als je de vijzels enkel kan starten of stoppen met een afstandsbediening, moet je wel alert blijven. Het is belangrijk om de vijzels op het juiste moment te stoppen. Er mag niet teveel krachtvoeder in de mengvoederwagen terecht komen, want eens in de mengvoederwagen kan het er moeilijk uit. Een timer kan dit probleem voorkomen. Als je weet hoeveel kg krachtvoeder er per seconde of minuut uit de vijzels komt, kan je zelf de tijd instellen volgens de gewenste hoeveelheid.


Voordelen van vijzels met timer en afstandsbediening
Johan Bousemaere plaatste in 2007 vijzels met sturing en afstandsbediening. Hiermee kan hij instellen gedurende hoeveel seconden de vijzel droge krachtvoeders moet toevoegen. Een getuigenis van de biologische melkveehouder uit Diksmuide:

“Voor mij is het gemakkelijk dat ik telkens een gelijke hoeveelheid krachtvoeder kan doseren. Vroeger deden we dit met een kruiwagen, maar die werd niet altijd met dezelfde hoeveelheid gevuld. Het was bijvoorbeeld niet mogelijk om na een rantsoenberekening een bepaald soort krachtvoeder met exact 250 gram te verhogen. Laat staan dat ik deze aanpassing elke dag nauwkeurig wou uitvoeren.

Als je het krachtvoeder nauwkeurig doseert kun je het rantsoen beter optimaliseren. Een rantsoen berekening is een benadering van het optimum, de analyseresultaten van ruwvoeders zijn relatief. Dankzij de vijzels kan ik mijn rantsoen met exact 250 gram verrijken of verarmen. Enkele dagen later zie ik dan welke impact dit heeft op de melkproductie. Stijgt de melk, dan zit het goed. Heb ik minder of evenveel melk, dan verminder ik het aantal seconden krachtvoedertoevoer terug. Op die manier kan ik een stuk correcter en efficiënter omgaan met krachtvoeders.

Ik vind het ook belangrijk dat de timer de vijzel kan stop zetten. Zo hoef ik niet voortdurend aandachtig te zijn. En kan een kind niet per ongeluk al spelend de ganse silo leeg draaien.”

 

Kortom, de installatie van een timer op de vijzels van de krachtvoedersilo is een mogelijkheid om tijd en geld te besparen!

 
Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be

Publicatiedatum / Date de publication 27/01/2020
TOP