Interview met Elke en Dries uit de grensoverschrijdende club

Elke en Dries d’Hallewin hebben een melkveebedrijf in Langemark en maken deel uit van de grensoverschrijdende club melkveehouders van PROTECOW. Ze hebben 105 Prim Holstein koeien die gemiddeld zo’n 9.800l melk produceren met 42° vet en 36° eiwit. In een interview met het Franse tijdschrift Réussir Lait vertelt het koppel hoe ze tot dit mooie resultaat komen.              

           

Zes tips van Dries en Elke voor een beter technisch en economisch resultaat:              

 

  1. Voeder de koeien aan het einde van de dag
    Zo blijft het rantsoen langer vers en kunnen de koeien ook ’s nachts eten zonder dat er wordt bijgeschoven.

  2. Schuif het rantsoen 7 tot 8 keer per dag dichter bij het voerhek
    Dries doet dit nog een laatste keer om 22u.

  3. Aanvaard 3% restvoer aan het voerhek
    Om dit goed in te schatten moet je het restvoer ook wegen.

  4. Verwijder het restvoer elke dag
    Aan het voerhek ligt er een coating waardoor deze makkelijker schoon te maken is. De dagelijkse reiniging zorgt voor een goede eetlust en voorkomt het ontwikkelen van broei in het voeder.

  5. Gooi het slechte voeder uit de silo weg, ook bij twijfel
    Ook bij kleine twijfel gooit Dries alles weg wat beschadigd is. In plaats van 3% heb ik eerder 10% afval. Dit is een groter verlies maar door een kwalitatiever rantsoen is dit terug te winnen. Beschadigde delen kunnen immers ook de rest van het rantsoen aantasten.  Niettemin wordt er alles aan gedaan om de verliezen aan de kuil te beperken.

  6. Mik eerder op  200-250 mg ureum/l dan 300 mg ureum/l melk.
    Wanneer ureumgehalte in de melk de 250 mg overstijgt vervang ik een deel sojaschroot in het rantsoen door bestendig sojaschroot, verklaart  Dries.

 


De grensoverschrijdende club telt zes melkveehouders uit Vlaanderen, zes uit Noord-Frankrijk en zes uit Wallonië. Net zoals Elke en Dries, willen de 17 andere melkveehouders kennis en ervaring uitwisselen om de rendabiliteit van melkveehouderij te verbeteren. Doel is om de stikstofinput en de import van sojaschroot per geproduceerde liter melk te doen dalen. Momenteel wordt er op dit bedrijf specifiek gewerkt aan het beperken van het gebruik van evenwichtig krachtvoer zonder dat de productie en gezondheid van de koeien vermindert


>>Lees hier het volledige artikel

Bron: Réussir Lait


Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be

Publicatiedatum / Date de publication 7/02/2018
Bijlagen:
TOP